Aku nmpak mak mertua p0tOng sesuatu atas lantai. Melekit bila terpijak. Nk mrah juga org tua ni

Foto sekadar hiasan. Nama saya Zee. Berusia 28 tahun sudah 4 tahun berkahwin tapi belum mempunyai anak.Saya adalah wanita yang berpendapatan tetap dan kami suami isteri adalah salah seorang frOntliner yang baru sahaja nak menghembus nafas lega. Yaa saya belum bercuti dari awal tahun hari tu dan doakan cuti saya minggu ni lulus ye. Aamin.

Kisah yang saya nak kongsikan ialah berkaitan keluarga mertua. Maaf saya bukan nak menceritakan aib sesiapa. Saya sekadar ingin bercerita untuk melegalcan perasaan sendiri.

Masa sebelum kita diperintahkan untuk mengawal pergerakan (PKP) keluarga mertua saya ada datang melawat kanni di rumah. Nak dijadikan cerita, masa diperintahkan untuk PKP dan bagi saya itu adalah fasa kemuncak dimana sekolah diarahkan tutup sampaikan banyak sektor swasta diarahkan tutup.

Nak dijadikan cerita, keluarga mertua saya stuck di rumah alcu. Masa ni arahan dilarang merentas negeri dikuatkuasakan. Dan saya suami isteri pun terlibat sekali. Saya hampir giila untuk 3 bulan pertama. Kami terpalcsa bekerja melebihi 16jam sehari dan kadang kala tidur pun cvri cri.
Bila saya balik rumah, rumah saya macam t0ngkang pecah.

Kau tau apa jadi? Mak mertua saya LANGSUNG tk kemas rumah ataupun menyapu. Kalau difikirkan logik rumah tu cuma ibu dan ayah mertua tinggal berdua semasa kanni bertugas.

Tapi bila tengok keadaan tu, macam ada 10 orang dalam rumah.

Saya tk cerewet dan saya bukanlah terlalu nak semuanya perfect. Saya still boleh pejam mata setakat 2 3 helai rambut atas lantai. Tapi kalau sampai lantai pun melekit dan bersepah sisa makan. Sumpah saya rasa macam saya duduk dalam tapak pembuangan sampah.

Sampah dibiarkan berhari2 (kadang kadang kami tk balik rumah) dan sampah sampai berlalat dan berulat. Sinki tersumbat dengan sisa makan yang tk dikutip. Dapur la saya rasa tempat yang paling jljik untuk saya tengok.

Saya still tk mampu hadam dalam kepala otak macam mana dia tergamak memotong makanan contoh macam buah. Potong atas lantai tanpa pakai papan pemotong. Seriously? Lepas dah potong memotong tu ditinggalkan macam tu je.

Dan saya terpksa guna spsa masa rehat saya untuk clearkan semua. Sebab saya tk sanggup tidur dalam bilik dengan keadaan rumah berlalat macam tu. 3 bulan pertama memang saya diam even mntal saya dah sangat sangat koyak.

Masuk bukan ke 4 saya suarakan benda ni pada husband saya dan saya rasa sangat sia sia sebab dia langsung tk membantu.

Dia balik terus tidur sebab penat on call. Habistu aku? Saya melalui benda yang sama dengan apa yang dia lalui sebab kanni berada di unit yang sama.

Masa tu saya doa hari hari cepatlah habis ni semua. Mntal saya dah koyak r4b4k dengan presure kerja dan pressure di rumah sendiri. Daripada saya ikhlas untuk tinggal dengan diorang terus jadi tk ikhlas asyik menyumpah.

Untuk pengetahuan, saya kena masak siap siap dan masukkan dalam tupperware dan masukkan dalam peti sejuk. Sebab dia tak nak masak. Dia cuma nk panaskan dalam microwave je. Kalau saya tak sediakan makanan, selang sejam dia akan telefon bila nak balik.

Akan bald( pkul berapa dia lapar. Dia tak nyanyuk lagi ye. Umur baru 60an. Kalau dah selang sejam telefon, kau rasa saya mampu fokus buat kerja? Kadang kadang saya terpaksa off handphone sebab saya malas nak melayan notification notification seolah olah saya tak pandai jaga mertua.

Nak je saya cilikan mulut dia yang suka mengadu tu. Bulan ni dah masuk 6 bulan dia duduk dengan karni. Walaupun dah dibenarkan rentas negeri tapi dia still tak nak balik rumah dia. Mungkin dia terlalu selesa sebab dari A sampai Z diuruskan semua oleh aku.

Saya bukan nal( berkira. Saya stress dan penat. Saya nak berehat tanpa gangguan. Tanpa perlu memikirkan sesiapa. Tolong saya

Ramai terkesan dgn perkongsian ini. Apa reaksi warganet

Tasha, Sis. TempOrary sis pindah cari tempat lain. Rest recharge. Cakap dgn husband sis PENAT. Alternative lain upah orang kemas rumah. Kos dia suruh husband tanggung. Mntal health jgn buat main2 sis.

Yaya Ami, tanggungjawab isteri jaga suami…tanggubgjawab suami jaga ibu bapa dan isteri…ada baiknya brcakap dgn suami bincang .

Dan boleh guna org tengah yg boleh dipercayai untuk menegur.

Jika perlu minta izin untuk balik rumah malt sendiri untuk berehat… Kalau sang suami sayang kan isteri merajuk tu juga satu senjata….gunakanlah…kadang2bila naik angin baru semua nak buka mata.

Ena Tahir, Sabar itu separuh drpa iman.sblom ni mcm to jgk ka.biasa la org tua semakin tua semakin jadi budak2 balik.memang tak nyanyuk kdg2 to diorng nak tgok tra mna kite punya thap ksbran.tu bru lantai melekit klau diorang saakit nanti spa nk jagakan basuh kncing brak diorang.

Teenie Taufik, Semoga sis diberi kekuatan utk mengadap masalah ini. Betol kata yg lain2, upah orang kennas rmh. Atau pun ckp direct ngan mertua, suruh mereka balik rmh sendiri.

Juni Iffah, Beli robot vacuum suruh anak dia bayar.upah jiran masaksuruh anak dia bayar.pinggan2 simpan,kunci.tinggal pinggan satu ja sorg.lama2 tgk mcmana mntal anak dia pula.

Juni lffah, Beli robot vacuum suruh anak dia bayar.upah jiran masaksuruh anak dia bayar.pinggan2 sinnpan,kunci.tinggal pinggan satu ja sorg.lanna2 tgk mcmana mntal anak dia pula.

Najuki, Pergh kalo aku ler terus cari rumah lain…. Sewa rumah lain ke…. X boleh hadap Ia kalo dh pengotor mcm tu walau org tua yg perlu kita hormat… Tp kalo org tua x hormat kita cmne kita nal( hormat org tua.

Mcm x de otak lak kalo dh boleh hdp dim keadaan yg kOtor mcm tu… X kesian ke dgn anak menantu yg penat bekerja Lbh2 lag frontliner yg bekerja Ibh masa. Menantu dia tu bukan nak di Iayan mcm raja pun seeloknya rumah x bersepah.

Wan Norizan, Bgs rasanya sis bercuti..tenangkan fkrn…atau blk rmh mak ayah… mntau bila kita dh tkde mrk rs nk blk kg halannan mrk…bkn kita benci tp sdh mcm satu beban plk rasanya

Lyn Mai, Dugaan sggh..tp cube bwk bncg..sy fhm if dapur kita cara kita nk buat cne..sbb klu diam kn mmg akn terus mcm tu Ia.

Sumber : kuasaviral

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*