Ain Selamba Sekolahkan Siti Kassim Bila Dia Dipaksa Tak Tutup Aurat, Netizen Ramai Sokong Ain

Sejak Ain Husniza mula membuat pendedahan “lawak l.ucah” yang dibuat oleh gurunya di sekolah, nama pelajar tingkatan 5 ini semakin dikenali sehingga turut dibincangkan oleh media antarabangsa.

Baru-baru ini gambar poster satu program menunjukkan Ain memakai tudung telah menjadi buah mulut ramai orang. Namun apa yang memeranjatkan, tindakan Ain untuk memakai tudung ini turut ditegur oleh peguam dan aktivis, Siti Kasim.

Kenapa Ain perlu tutup rambut dia untuk program ini? Saya nak nasihatkan keluarga Ain untuk berhati-hati dari digunakan oleh sesetengah orang. 

“Tak ada siapa yang patut beritahu macam mana cara awak berpakaian dan awak perlu sentiasa konsisten dengan pendirian awak.”

Ekoran komen dari Siti Kasim ini, Ain telah menegur aktivis tersebut dan meminta agar dia tak dinilai dari pakaiannya.

Pakaian saya, atau perempuan lain tak penting. Ini apa yang sering saya tegaskan. Jangan nilai orang dari penampilan mereka. Tolong! Saya pakai apa yang saya nak pakai bila-bila masa. Perkara ini tak jejaskan pendirian saya.

“Tolong berhenti nilai perempuan yang tak menutup aurat atau yang menutup aurat. Itu sahaja. Berhenti! Fokus pada isu utama. Sekolah TAK SELAMAT.”

Siti Kasim kemudiannya mengatakan yang bila Ain memilih untuk memakai tudung, ini bermakna Ain telah memilih untuk dengar cakap orang yang mengk.ritik penampilannya sebelum ini dan jawapan Ain…

Saya tak ikut cakap dorang. Saya hanya buat apa yang saya nak buat. Saya nak jadikan sekolah tempat yang selamat, jadi penampilan saya tak ada kena mengena dengan pendirian saya.

“Kalau awak rasa saya pakai tudung sebab ikut orang, maknanya awak sama je dengan orang yang nilai saya bila saya tak pakai tudung.

“Awak nak p.aksa saya untuk tak tutup aurat ke? Saya faham maksud awak tapi inilah sebabnya perempuan selalu rasa tertindas. Tak boleh nak ada pilihan nak buat apa-apa.”

Siti Kassim kemudian menegaskan yang tak semua perempuan pakai tudung dip.aksa dan setiap orang mempunyai pilihan untuk pilih pakaian atau aksesori yang dorang nak pakai. Tapi mesej yang disampaikan oleh pilihan Ain ini yang menjadi persoalan.

Ain kemudiannya menutup hujahnya dengan mengatakan apa yang dia buat adalah untuk beritahu semua perempuan untuk pakai apa yang mereka nak pakai dan jangan nilai orang dari luaran.

“Ain pilih untuk sekolahkan Siti Kasim. You go girl!”

Jawapan Ain kepada Siti Kasim ini telah mendapat sokongan dari ramai netizen. Lebih-lebih lagi sebelum ini Siti Kasim sering perjuangkan hak manusia untuk pakai apa yang mereka mahu pakai.

Apa Kata Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih!! SDN

Jom Like Page Kami Juga Di Facebook Sportdailynews.com

Sumber: Lobak merah

Pengetua didakwa gelar Ain ‘anak se.t4n’? Siap dapat am4ran buang sekolah, tapi ada yg kata bukan pengetua yang tulis

Sudah dua minggu berlalu, namun pelajar tingkatan lima Ain Hus.niza Sa.iful tetap menjadi perhatian ramai pihak selepas mendedahkan isu guru lelakinya yang membuat jenaka mengenai ro.gol.

Terbaru, bapa kepada Ain iaitu Saiful Nizam memuat naik sebuah posting di laman Facebook berkongsi beberapa foto tangkap layar memaparkan komen seorang wanita yang menggelarkan anaknya sebagai ‘anak se.tan’.

Agak2 la kalau nak ma.rah pun…

Betul ke pengetua sekolah?

Menerusi foto tangkap layar itu juga, maklumat terdapat pada akaun Facebook tersebut mendapati wanita terbabit adalah kakitangan di sekolah anaknya sendiri yang memegang jawatan sebagai pengetua sekolah.

“Sekali pun marah, beginikah ada.bnya? Siapa yang kur.ang a.jar agaknya ya?,” tulis Saiful yang kecewa dengan komen berkenaan.

Meninjau ke laman Twitter pula, ada individu mendakwa bahawa komen tid.ak bera.dab itu ditulis dan ditinggalkan oleh anak pengetua berkenaan yang menghidap au.tisme.

Katanya anak au.tisme yang tulis?

Dak.waan mengenai anak au.tisme yang komen…

Bagaimanapun menerusi pencarian, akaun Facebook milik wanita itu sudah dinyahaktifkan tanpa memberikan sebarang penjelasan terperinci mengenai komen ‘anak se.tan’ tersebut.

Selain itu, Ain turut mendedahkan dia telah mendapat surat am.aran kerana tidak hadir ke sesi pembelajaran dan boleh dibu.ang sekolah jika gagal memberi sebab mengenai ketidak.hadirannya.

Antara komen netizen

Pengetua dah kena ca.ncel kat media sosial tetapi dia langsung tak rasa apa2. malangnya, tiada lg tindakan di dunia nyata. It is okay, Ain. Anyone who does not deserve to be in medsos will be can.celled

kalau gurunya macamtu.. macam mana la didikkannya dekat anak murid. nau’zubillah himin zalik. mintak jauhkan la ajar anak bukan bukan..tutur kata kita lambang personaliti kita. elok kita bercakap, elok la akhlak kita

A study done showed most of the teachers in SRK and SMK become teachers out of no choice….so you know these are from the bottom of the bucket ..so dont expect anything higher

Simple, crop. Ajak geng cy.ber bul.ly tanpa perlu consult dari pelaku. Yang penting cy.ber bu.lly dulu.Oh wait. Untuk mereka yang memperjuangkan Hak Bersuara. Cy.ber bul.ly is a crime. Thanks.

Okay, jadi cikgu tu ‘would never com.ment anything like this’. Jadi dari mana anak au.tismnya mendapat ‘neg.ative emotion’ tentang adik ain? Muncul dari dalam atau disuap dari luar?

Saya terlalu penat!

Bapa dah jumpa pengetua & faham situasi, tapi tetap dapat surat…

Pada 24 April lalu, remaja berusia 17 tahun berkenaan mendedahkan perkara itu menerusi sebuah video di platform Tiktok, sebelum menjadi tular Twitter sekali gus meraih perhatian termasuk media antarabangsa.

Sumber: Facebook Saiful Nizam , Twitter @maasweetsmile & @ant33ater

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Apa Pendapat Anda? Dah Baca, Jangan Lupa Komen Dan Share Ya. Terima Kasih Banyak!

PERHATIAN: Pihak admin tidak akan bertanggungjawab langsung ke atas komen-komen yang diberikan oleh pembaca kami.

Sila pastikan anda berfikir panjang terlebih dahulu sebelum menulis komen anda disini. Pihak admin juga tidak mampu untuk memantau kesemua komen yang ditulis disini. Segala komen adalah hak dan tanggungjawab anda sendiri

Sementara itu, anda boleh baca juga kisah-kisah lain yang menarik dan menghiburkan di bawah ini yang dikongsikan seperti berikut:

Be the first to comment

Leave a Reply

Your email address will not be published.


*